Categorie:

Studio Wae in samenwerking met ProRail Nederland

Studio Wae heeft in september 2019 het eerste circulaire perron opgeleverd aan ProRail en eind februari 2020 is een tweede perron opgeleverd in Maarn. Hierbij hebben wij de grondstoffen van de oude bestrating voor 100% laten verwerken tot nieuwe grondstoffen en deze zijn voor 76% in de nieuwe 30x30x5 tegels verwerkt. Wij hebben hiervoor een receptuur ontwikkeld en met behulp van onze aannemer en de producent een mal ontworpen. Dit is goed voor het klimaat en heeft ca. 190 ton aan nieuwe grondstoffenwinning bespaard en 61,5 ton aan CO2.

GESLOTEN CIRCULAIRE LOOP

Ook blijven de grondstoffen van The Right Wae tegels in de circulaire loop want aan het einde van de levensduur kunnen ook deze tegels weer volledig verwerkt worden tot grondstoffen voor nieuwe circulaire bestrating. En dat is wat er op dit moment nodig is; in 2050 zijn de grondstoffen voor het maken van beton op. Daarom is het van groot belang dat materialen die hergebruikt kunnen worden niet verloren gaan.

Het gehele productieproces vindt plaats in Nederland. The Right Wae collectie heeft het duurzaamheidslabel A van NLGreenlabel behaald. Daarnaast zijn de MKI, MCI en LCA uitgerekend door het Nibe. Wij zetten de grondstoffen van oude bestrating weer in voor nieuwe bestrating. De nieuwe bestrating heeft een geheel nieuw karakter en komt in veel onderzoeken vaak beter uit de testen dan de lineaire tegels. Zeker qua sterkte en stroefheid. Daarnaast blijven de grondstoffen in de loop en kunnen oneindig hergebruikt worden.             

MINDER GRONDSTOFFENWINNING

Dit kleine project heeft een enorme impact gehad op grondstofwinning. Met ca. 1000 m2 heeft het 85 ton aan nieuwe grondstofwinning bespaard. Normaal gesproken wordt het gebruikte materiaal gebroken en onder het asfalt vastgelegd. In samenwerking met onze verwerker wordt het materiaal in nog fijnere fracties gebroken, gezeefd en onttrokken van onzuiverheden. 76% van het gewicht, van de grondstoffen worden nu vervangen door deze fractie.

KENMERKEN                                                               

  • Wij halen met de tegels een MCI (Material Circularity Index) van 92%
  • De oude tegels zijn voor 100% gerecycled
  • De grondstoffen blijven in een cirkel
  • Een product dat optisch mooier is dan strandaard bestrating
  • Het product is opschaalbaar